Hoe vervang je de batterij van een iPhone 6?

De iPhone 6 is een geweldige smartphone, ook al zou ik, en vele mensen met mij, graag willen dat de batterij langer meegaat. Gelukkig zijn er powerbanks (externe batterijen) waardoor je batterij langer meegaat. Helaas zal, zoals bij elke smartphone, de capaciteit van de batterij van je iPhone 6 naar mate van tijd minder worden en dat draagt nog meer bij aan het probleem.

Er is niets dat je eraan kunt doen en het gebeurt bij alle smartphones; niet alleen bij iPhones. Vele hebben echter vervangbare batterijen wat een briljant idee is. Hierdoor kun je niet alleen oude batterijen vervangen, maar ook extra batterijen meenemen als je bijvoorbeeld op reis gaat.

Helaas kan dit niet bij de iPhone 6, dus Apple gebruikers blijven met het probleem zitten. Apple zegt dat:

Een goed onderhouden iPhone batterij is gecreëerd om 80% van zijn volledige capaciteit te behouden gedurende 500 oplaadcycli.

Dit betekent dat je iPhone 6 na 500 keer opladen, dus waarschijnlijk al na 14-18 maanden voor degenen die hun iPhone veel gebruiken en elke dag opladen, 20% van zijn batterijcapaciteit verloren heeft dat betekent dat de batterij nog maar 80% zo lang meegaat. Hoe langer je de batterij gebruikt des te meer hij achteruit gaat.

Dit merk je goed en Apple heeft dit erkend door een batterij vervangservice aan te bieden welke rond de €80,- kost plus verzendkosten. Dat is niet zo heel erg, maar wat minder is, is dat je je iPhone op moet sturen om de batterij te laten vervangen.

Maar er is een makkelijkere en goedkopere manier. Wanneer de tijd gekomen is om je batterij te vervangen doe het dan zelf. Ja, echt waar! De iPhone 6 is misschien niet ontworpen om snel batterijen te vervangen, maar toch kan je binnen 15 minuten de oude batterij verwijderen en een nieuwe plaatsen.

Geen zin om het hele artikel te lezen? Bekijk hieronder onze YouTube instructievideo!

Benodigdheden:

Stap 1: Koop de iPhone 6 batterij en het gereedschap dat je denkt nodig te hebben. Hierboven kun je het gereedschap los bestellen of je kunt er voor kiezen om direct de hele complete gereedschapset te bestellen.

Stap 2: Vind de twee kleine 5-punts schroefjes aan weerskanten van de oplaadpoort. Dit zijn de enige schroefjes die je moet verwijderen om je iPhone 6 open te kunnen maken. Let op dat dit speciale 5-punts (pentalobe) schroeven zijn, hier heeft u een speciale schroevendraaier voor nodig. Deze kun je hierboven bestellen bij het kopje Benodigdheden

Stap 3: Zet de telefoon uit en draai de schroefjes los met de iPhone 5-punts pentalobe schroevendraaier. De kop van de pentalobe schroevendraaier is erg klein, maar hij past goed op de kleine schroefjes onderin de iPhone

Stap 4: Gebruik de zuignap om het scherm eruit te tillen. Plaats de zuignap net boven de home knop en trek eraan terwijl je de zijkanten van de telefoon vasthoudt. Het scherm hoeft maar een klein stukje opgetild te worden tot het plastic pry tool erin past.

Stap 5: Gebruik het plastic pry tool om het scherm open te wrikken. Ga helemaal rondom het scherm, en doe dit vanaf de home knop naar boven.

Stap 6: Til het scherm 90 graden op, maar niet verder dan dat. Het scherm zit vast aan de bovenkant, dus trek er niet te hard aan. Je kunt het 90 graden optillen zoals op de foto.

Stap 7: Lokaliseer en verwijder de schroefjes van het scherm. Het is een goed idee om het scherm los te maken als je de batterij verwijdert aangezien het vastgelijmd is en soms lastig los te maken kan zijn. Verwijder de schroefjes in het plaatje en verwijder volgens ook het plaatje.

Stap 8: Maak de schermverbindingen los. Er zijn verschillende verbindingen die het scherm op zijn plaats houden. Gebruik een pincet of de plastic tools om ze eruit te wippen.

Stap 9: Verwijder het plaatje van de batterijverbindingen. Het plaatje wordt door twee schroefjes op zijn plaats gehouden. Verwijder ze en verwijder vervolgens ook het metalen plaatje.

Stap 10: Haal de batterijverbinding eruit. De batterij is maar met 1 verbinding aangesloten op het moederbord gebruik de plastic openings tools om het los te maken.

Stap 11: Gebruik een föhn wanneer het niet lukt om de batterij los te krijgen. De batterij van de iPhone 6 wordt op zijn plaats gehouden met (te) veel lijm en deze moet eerst zacht gemaakt worden voordat de batterij losgemaakt kan worden. Blaas met een föhn op de achterkant van de telefoon om de lijm te verwarmen. Maak de telefoon niet te warm; je moet hem nog gewoon vast kunnen houden.

Stap 12: Wrik de batterij eruit met de plastic openings- of pry tool. Gebruik de plastic openings- of pry tool, of iets anders dat stevig en dun is, om de batterij aan de onderkant los te maken. Let op: kom niet aan de bovenkant bij de schermverbindingen omdat hier onderliggende verbindingen liggen.  Zorg ervoor dat de lijm aan de onderkant blijf zitten, of bewaart,  zodat je dit later weer kunt hergebruiken.

Stap 13: Sluit de nieuwe batterij aan en vouw de verbindingen naar beneden. Als het je niet gelukt is om genoeg lijm te bewaren kun je dun dubbelzijdig plakband gebruiken om de nieuwe batterij vast te zetten. Je hoeft maar een beetje druk te zetten op de verbindingen om ze weer op hun plaats te krijgen, maar het kan lastig zijn om ze in de goede positie te krijgen. De originele batterijverbindingen zijn naar beneden gevouwen, dus hier moet je hetzelfde doen. Gebruik de plastic openings tools of dunne metalen vijl om ze naar beneden te duwen zoals je op de foto kunt zien.

Stap 14: Maak de schermverbindingen, batterij- en metalen plaatjes weer vast. Maak de plaatjes weer vast in omgekeerde volgorde. Begin met de bovenste en ga dan verder met het metalen plaatje.

Stap 15: Druk het scherm vast en plaats de schroefjes terug. Plaats het scherm weer op de telefoon, je moet hem een paar millimeter naar beneden plaatsen en hem dan in de bovenkant van de telefoon schuiven, maar let op dat je de screen protectors niet uitrekt. Draai de kleine schroefjes weer in de onderkant aan weerszijden van de oplaadpoort.

Gefeliciteerd, je bent klaar! Als je niet goed bent in het omgaan met kleine onderdelen of het risico niet wilt lopen (onthoud: er is altijd een risico aan) dan raad ik je aan om, als de tijd gekomen is, via Apple een nieuwe batterij aan te vragen. Zoals ik hier heb laten zien is het echter vrij simpel om het zelf te doen, ook al zou ik graag een makkelijker te verwijderen batterij zien in de toekomstige iPhones.